Svaret på frågan!


Universum är som en ballong. Det som finns inuti och utanför finns liksom inte.

Tove, läs inte det här inlägget! Jag skickade ju iväg en fråga igår och Rymdstyrelsen var de som svarade snabbast … och joråsåatt, visst, jag fattar galoppen, men det gör också att huvudet snurrar av fler frågor. Så här lät i alla fall min fråga:

Eftersom universum expanderar hela tiden, vad händer om man rör sig snabbare än expansionen och vad händer när man kommer till universums slut?

…och svaret som jag fick alldeles nyss, lyder som följer:

Hej Janne !

Tack för dina frågor. Jag tror dessa baseras på en bild av något som expanderar inuti ett stort tomrum. Men universum är allting, så det bör inte finnas någon rymd som universum expanderar i.

Tänk dig en ballong som blåses upp och tänk dig att allt som finns (universum) är ballongens yta. Luften inuti ballongen finns alltså inte och heller inte luften utanför ballongen. Det enda sättet för innevånare i detta universum att röra sig är genom att förflytta sig längs med ballonghöljet. Hur snabbt man rör sig på höljet har inte så mycket med ballongens expansion att göra. Och man kommer inte till ballongens slut hur mycket man än kravlar omkring på ballongens yta.

Det medges att det är ett stort abstrakt steg att gå från modellen ovan (2-dimensionellt universum) till vårt riktiga universum (3 dimensioner), men jag hoppas det ger dig en känsla för hur kosmologer resonerar kring universums expansion.

Vänligen, Per
Rymdstyrelsen

Läs andra fina bloggar som skriver om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 kommentarer

  1. Svara
    tove tis 8 apr 2008, 18:54

    hur ska jag kunna låta bli att läsa när du skriver att jag inte ska? nu mår jag lite illa och är yr. ganska mycket faktiskt.

  2. Svara
    Sussi ons 9 apr 2008, 05:46

    Det där var ju inte så lätt att översätta från ballongen till universum. Jag kan då inte se det framför mig. Det är nog bättre att jag håller mig till mer jordnära tekniska beskrivningar. Som hur man byter lyftvajer på en vertikaltransportör.

  3. Svara
    Jag ons 9 apr 2008, 08:57

    Jag håller med Sussie – svårt att föreställa sig detta trots förklaringen. Men vad himla gulligt av Rymdfolket att svara iallafall!

  4. Svara
    Lindalein ons 9 apr 2008, 10:26

    Gaaaa…. nu kraschade min h järna fullständigt!

  5. Svara
    daniel ons 9 apr 2008, 11:19

    klart som korvspad!

Skriv en kommentar eller berätta något kul – då blir jag glad!


Den här webbplatsen använder Akismet för att minska skräppost. Läs om hur din kommentardata behandlas.